Visste du om att badminton är världens snabbaste racketsport? Hårdaste smashen av Tan Boon Heongs har uppnått 421 km/h (117m/sek). Det kan jämföras med världens snabbaste personbil, en Buggati Veyron som har en topphastighet på 431km/h.

Vill du börja spela i en klubb nära dig klicka här

VISSTE DU ATT BADMINTON:

– spelas av ca en halv miljon människor minst en gång i veckan i Sverige?

– är en av få idrotter där pojkar och flickor tränar, tävlar och spelar serie tillsammans?

– är en Olympisk gren sedan 1992?

– spelas både individuellt och i lag?

RACKET:

För att kunna spela badminton krävs en badmintonracket. De finns i en mängd olika utföranden och prisklasser, men vi brukar rekommendera att man i början hyr eller lånar en racket för inomhusspel. Det viktigaste är att du hittar en racket att spela med som känns bra just för dig och därför kan det vara bra att prova några olika sorter innan man investerar i en racket. Det finns även speciella barnracketar med kortare skaft, som är avsedda för yngre barn som vill spela.

 

BADMINTONBOLLEN:

Det finns två typer av bollar, fjäderbollar och plastbollar. Båda bollsorterna finns att få i olika hastigheter. Nybörjare och motionärer brukar spela med plastboll, medan man använder fjäderboll på tävlingsnivå.

 

KORTFATTADE REGLER:

För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Dock gäller att om det skulle bli 20 lika, så måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30–29. Poäng delas ut efter varje spelad duell.

 

SERVE:

Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:

1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.

2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.

3. Serven skall genomföras med en rörelse utan stopp.

4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen och hamna inom respektive serveruta.

 

SINGELSPEL:

Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servaren eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har 0, 2, 4, dvs jämn poäng, servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng (1, 3, 5 osv) servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel.

 

DUBBELSPEL:

I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller. På Badminton Swedens hemsida www.badminton.nu finns det skisser för hur man servar och byter rutor vid olika poängställningar under en match.